شیردهی
از هفته 1 تا 22 بارداری غدد پستانی شروع به رشد می کنند)فاز یک شیردهی(. در دوران بارداری ترشح شیر به واسطه سطح بالای پروژسترون مهار می شود. به دنبال تولد کودک Colostrum ( آغوز) از پستان ها ترشح می شود، که به آسانی قابل هضم و سرشار از مواد مغذی و آنتی بادی می باشد. این مرحله 2 روز طول می کشد. تقریبا چند ساعت بعد از تولد کودکی که در زمان طبیعی به دنیا می آید، فاز دو شیردهی آغاز می شود.
به دنبال خروج جفت، سطح پروژسترون کاهش پیدا می کند و پرولاکتین ( هورمون پپتیدی که از غده هیپوفیز ترشح می شود) افزایش پیدا می کند.
میزان ترشح شیر مادر به واسطه مکیدن مستقیم کودک و نیاز روزانه کودک به شیر متغییر است. مکیدن پستان توسط کودک باعث ترشح هورمون اکسی توسین می شود که باعث جریان بهتر شیر از پستان ها می شود.
در طول شیردهی FIL ( فیدبک مهار ترشح شیر) در Aleoli پستان ذخیره می شود. و باعث مهار ترشح پرولاکتین می شود، و زمانی که پستان ها تخلیه شد مکانیسم مهاری برداشته می شود و تولید شیر مجدداً آغاز می شود. به مرحله تخلیه فیزیکی پستان ها و پرشدن مجدد بر اساس تقاضا فاز سه شیردهی گفته می شود.
هورمون شرکت کننده در مراحل شیردهی شامل هورمون های انسولین و تیروئید که باعث فراهم شدن مواد مغذی و رشد غدد پستانی می شود، می باشد.
در کنار فاکتورهای فیزیولوژی، فاکتورهای فیزیولوژیک و اجتماعی نقش مهمی در ترشح شیر دارد. استرس باعث کاهش ترشح شیر می شود. فاکتورهای اندوکرین نظیر هایپوتیروئیدی ، دیابت و سندرم تخمدان پلی کیستیک بر روند شیردهی تاثیر می گذارند.
Galactagogues شامل مواد دارویی، غذا و یا گیاهانی هستند که باعث حمایت در شروع، ادامه و تقویت تولید شیر می شوند.
اندیکاسیون مصرف Galactagogues ها شامل : جدایی مادر از کودک ، بیماری مادر یا کودک ، القای شیردهی، کودکان نارس، برگشت شیردهی بعد از ، از شیر گرفتن کودک می باشد.
مصرف گیاهان شیرافزا به منظور افزایش شیر توسط گروه درمانی در اکثر موارد شیردهی توصیه می شود که هم می تواند نقش پیشگیری کننده در افراد با شیردهی طبیعی و هم کمک به افزایش شیر در مادران با شیر کم داشته باشد.
منبع:
Use of herbals as Galactagogues (Journal of pharmacy practice)